De meeste films van Disney zijn gebaseerd op sprookjes. Bij Pocahontas was dit niet het geval, deze Disneyfilm is ontstaan op basis van een verhaal uit de geschiedenis. Maar in hoeverre wijkt de film af van het echte verhaal? Nou, heel ver kunnen wij vertellen!
We hebben hem waarschijnlijk allemaal al een keer gezien: Disney’s Pocahontas uit 1995. De film over een verboden liefde tussen een Indiaans meisje en de Engelse avonturier John Smith. In de film komen de verschillen tussen de twee mensen erg tot uiting. Toch staat het respect voor de natuur en alle levende wezens erg centraal in de film, een mooie boodschap. Veel Disneyfans bestempelen deze film dan ook als favoriet.
Maar in hoeverre is deze film gebaseerd op de waarheid, of in elk geval de bekende feiten uit het verleden? Wat zeker is, is dat Pocahontas echt geleefd heeft van circa 1595 tot 1617 in Virginia. Ze was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan Indianen. In het echt heette ze Matoako, Pocohontas was een bijnaam wat iets als ‘speels kind’ betekende.
- De ‘echte’ Pocahontas: Matokao
De wereld leert Pocahontas kennen in het jaar 1608 door de verhalen van John Smith. Hij vertelt in z’n reisverslag dat de toen ongeveer 11-jarige Pocahontas hem redde van de dood. Zelf was John Smith toen zestien jaar ouder. Ze bezoekt John Smith nog wel regelmatig in Jamestown, brengt hem eten en speelt met de kinderen. Was er sprake van een romance zoals in de film? No way, want toen was Pocahontas dus veel te jong! Wel trouwde ze in 1610 met Kocoum, de Indiaanse krijger die we ook uit de film kennen.
- Pocahontas liet zich omdopen tot het Christendom.
In het jaar 1613 wordt Pocahontas gegijzeld door de Engelsen, wegens de vele spanningen tussen hen en de Indianen. Met deze gijzeling hopen ze dat enkele vastgezette Engelse kolonisten vrij komen. Pocahontas is echter zo gefascineerd door de Engelsen, dat ze zich laat bekeren tot het Christendom en zich laat omdopen tot Rebecca. In 1614 trouwt ze (opnieuw) met een Engelsman, John Rolfe. Een andere John dus, want Pocahontas had John Smith uit de film al jaren niet meer gezien en dacht zelfs dat hij dood was. In de film Pocahontas II: Reis naar een Nieuwe Wereld maken we kennis met deze John Rolfe.
- John Rolfe zien we terug in het tweede Deel van Pocahontas.
In 1616 vestigde de familie Rolfe, inclusief een pasgeboren zoon, zich in Engeland. In Londen werd Pocahontas als een echte bezienswaardigheid beschouwd, gezien ze van zo ver kwam. Jaren later kwam ze John Smith weer tegen in Engeland. Toch was er opnieuw geen sprake van een romance, want in 1617 ging de familie Rolfe namelijk terug naar Virginia. Alleen werd Pocahontas toen ernstig ziek tijdens de boottocht. Ze stierf in de armen van haar man in Gravesand, ze zou Virginia of John Smith nooit meer terugzien.
- Standbeeld van Pocahontas in Gravesend, waar ze stierf.
In het eerste deel van Pocahontas wordt er dus flink gesjoemeld met het originele verhaal: Pocahontas is hier veel ouder en in het echt is er helemaal geen sprake van een romance met John Smith! Heeft Disney dit gedaan om de film mooier te maken? In het tweede deel staat het ‘echte verhaal’ wel meer centraal en leren we een groot deel uit de waargebeurde geschiedenis van Pocahontas kennen.
- Waar hechten we meer waarde aan: een goed filmverhaal of de waarheid?
Nu ben ik benieuwd: vind jij het fictieve filmverhaal van Pocahontas belangrijker of had je liever het echte verhaal op beeld gezien?
Leuk om te weten! Waar gebeurd of niet, ik kijk graag een leuke film :-).
Wat goed dat jullie dit hebben uitgezocht, ik had geen idee.,, Mij maakt het niet uit, Het zou misschien interessant zijn voor een ander soort film, maar in een Disney film mag de waarheid van mij wel verdraaid zijn, dat gebeurd in de meeste films eigenlijk ook.
Dat is ook zo….en het moet natuurlijk wel Disney-achtig blijven ook. Misschien dat zo’n bekeerverhaal en terminale ziekte daar niet zo bij passen. 🙂
Ik vind het lastig. Eigenlijk vind ik dat het echte verhaal verteld moet worden, maar ik snap ook wel dat het soms gewoon gaat om een mooie film.
Is ook zo!
Leuk om te lezen. Ik vond de film zo mooi. Prima verhaal vind ik het zoals het verfilmd is.
Heel leuk om te weten. Tekefilm hebben mooi gedaan. Kunstbeeld prachtig om te zien.
Groetjes,
Het moest tekenfilm zijn. Sorry voor foutjes. Brrr……
Wat interessant om dit eens te lezen. Leuk artikel!
Bedankt, Elena!
Een hele leuke en gezellige site, onderwerpen genoeg met Disney toch?
Bedankt, Edward! We gaan ons best doen om over zoveel mogelijk onderwerpen te schrijven! 🙂
Voor mij mogen de twee verteld worden.
Ik vind het allebei prima. Alleen vond ik het tweede deel wat naar omdat Pocahontas ineens een andere geliefde kreeg, wat zo niet logisch was na de eerste film waarin John Smith haar grote liefde was.
Toch blijft het verhaal van de eerste film wel heel erg mooi en ik denk persoonlijk dat ik dit leuker zou vinden dan het originele verhaal.
Misschien is het voor kinderen geen goed idee om de originele versie te laten zien, maar als je alweer wat ouder bent is de originele versie veel beter. Ik had het graag gezien. Ik ga kijken of hij er nog is. Leuk dat jullie hierover schrijven.
Ik vind het verhaal altijd zo mooi van Pocahontas, de muziek die dieren en dan dat mooi liefde. Als kind vond ik dat wel belangrijk dat het een mooi verhaal is, en ik keek eigelijk niet naar het waar gebeurt verhaal rond Pocahontas. Ik vind de film zo leuk dat hij gemaakt is.
Maar als je dan onder word dan besef je eigelijk dat die film een waard gebuurde film is. En dan ga je der ook meer achter zoeken of alles wel klopt wat ze in de film neer zet .
Dus nu zeg ik ; dat ze eigelijk het echte verhaal moesten neer zetten.
Maar als kind: zou ik zeggen nee, want het is zo een prachtige film